Dislèxia

La dislèxia és un dels trastorns més comuns durant l'etapa escolar (entre un 5% i 17%). Segons el CIE-10, els dislèxics manifesten de manera característica dificultats per a recitar l'alfabet, denominar lletres, realitzar rimes simples i per a analitzar o classificar els sons. A més, la lectura es caracteritza per les omissions, substitucions, distorsions, inversions o addiccions, lentitud, vacil·lacions, problemes de seguiment visual i dèficit en la comprensió, (OPS, 1997).

En aquest apartat podeu trobar informació sobre mesures i ajudes pedagògiques i psicològiques per atendre les seves necessitats

E-book%20Reader_edited.jpg
Captura.PNG
Niños leyendo la Santa Biblia

45 recursos para trabajar la dislexia 

En aquest enllaç trobareu diferents recursos digitals, manuals, contes i activitats per a treballar la mecànica lectora, el ritme i lletres en diferents edats i etapes de desenvolupament.

Guía para padres y escuela 

Recull i explicació extensa sobre les dificultats d'aprenentatge i mesures familiars i escolars. Creat per ADIXMUR (Asociación de Dislexia y otras dificultades de Aprendizaje de la Región de Murcia).

Trastorns de l'Aprenentatge escolar, recursos didàctics. 

Els diferents professionals de l'hospital pediàtric Sant Joan de Déu (Barcelona) expliquen l'adquisició de rutines i lectoescriptura en la infància.

 

Pautes per a fer deures a casa

Us facilitem pautes específiques per a poder treure el màxim rendiment als vostres fills/filles mentre fan els deures de l'escola:

  • Establir un temps d'estudi a la mateixa hora. 

  • Fer un descans de 20 minuts cada hora i mitja o dues hores de treball. 

  • Tenir un acord amb l'escola per la quantitat de deures. 

  • Explicar les pautes als infants on hi hauran explícites les seves obligacions i deures. 

  • Sempre s'han de fer els deures al mateix lloc, en una habitació sense estímuls sonors i és recomanable que la taula d'estudi estigui de cara a la paret per a evitar distraccions. 

  • La motivació es basa en reforç positiu. Aquesta és la clau per a un treball constant.

  • Valorar cada petita evolució de l'infant. Es poden recollir per escrit aquestes petites metes aconseguides en una cartolina. 

  • Fer servir un cronòmetre o temps fix per a fer petites tasques amb objectius clars i senzills. 

 
Niño escribiendo en una pizarra

Orientación Andújar

Recull d'activitats i imprimibles per a jugar a casa amb nens de 6 a 8 anys. Permeten potenciar la comprensió lectora i fluïdesa en l'organització de síl·labes.

Conferencia

La dislexia es una dificultad de aprendizaje, no es una enfermedad. Luz Rello, investigadora

Conferència on es recopilen diversos testimonis de persones adultes que tenen dislèxia. És important veure la dislèxia com una oportunitat de superació pels infants i les famílies.